0887 62 64 89

Как стресът може да нанесе сериозни щети на косата и кожата ви

Това безпокойство сериозно вреди на вашата красота.

Стресът не е просто вторичен продукт от ежедневния ни живот. Той е също голям саботьор на здравето и красотата. Недоспиването, дехидратацията и нездравословното хранене вървят ръка за ръка със стреса, който бавно води до нездрава коса и кожа. Ще се изненадате да научите, че стресът всъщност може да е в корена на шестте проблема на красотата.

Той отслабва цялостното здраве на косата и кожата.

Стресът може да наруши съня – ключов елемент за възстановяване на кожата и косата. Заедно със стреса, недостатъчният сън отслабва имунната система и поврежда химическите елементи на организма, което често води до кожа и очи без блясък.

Той причинява кожни раздразнения.

Стресът също така предизвиква отделянето на хормони, които могат да предизвикат тялото ви да пренасочва кръвта от кожата към мускулите и други органи, казва дерматологът Дейвид Банк, доктор по медицина, автор на Красива кожа: Пътеводителят на всяка жена да изглежда най-добре на своята възраст. По-специално хроничният стрес лишава кожата ви от кислород и основни хранителни вещества. А без съответните количества от тях, може да получите кожни заболявания като акне.

Той изсушава всичко.

Отрицателните ефекти от стреса могат да се разкрият върху кожата като силна дехидратация, резултат от която са възпаление, хиперпигментация, безжизненост и акне – казва дерматологът на звездите Хауърд Мурад, доктор по медицина. Когато сте под стрес, слоят мъртви клетки по повърхността на кожата става тънък и се получават малки дупчици, които не са способни да осигурят достатъчна защита срещу ултравиолетовите лъчи, които причиняват стареене, казва Мурад. Не само че стресът може да предизвика появата на пъпки, но и създава малки дупки в мембраната на клетките, което позволява на водата да изтича от тях и да дехидратира кожата. Тогава се появяват малките бръчици и кожата губи блясъка си.

Той предизвиква появата на бръчки.

Хормоните на стреса увеличават кръвното налягане, повишават пулса и свиват кръвоносните съдове, което на свой ред пренасочва кръвта от кожата към други органи – казва Банк. Резултатът? Мускулите се стягат, кожата губи розовината си и започват да се появяват бръчки.

Предизвиква косопад.

Когато кръвоносните съдове се свият в следствие на стреса, фоликулите са лишени от кислорода, минералите и витамините, необходими за здравия растеж на косата, казва Банк. Когато се чувствате толкова изтощени, тялото изгаря повече енергия и насочва витамините и минералите към тези части от тялото, които са важни за оцеляването – като сърцето, белите дробове и мозъка. Така че скалпа ви не получава полезния ефект от тези важни минерали.

„През годините стана лесно да се разпознаят клиентите, които са подложени на много стрес“, казва Дамян Сантяго, съсобственик на салон Мизу в Ню Йорк. Обичайни са признаци като косопад, оредяване на косата и цялостна липса на блясък. В по-сериозни случаи пациентите страдат от заболявания като оплешивяване и псориазис, като и двете причиняват слаба и крехка коса, която лесно се накъсва.

Той води до лоши навици за поддържане на добрия вид.

Понякога силният стрес може да доведе до придобиването на лоши навици, като усукване на косата или гризане на ноктите, което става почти несъзнателно – казва дерматологът Ребека Казин. Всичкото това усукване може да нанесе хронична травма в някои части на косата, водейки до накъсана коса и дори косопад.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
5 причини, поради които цветът ви не се получи както искахте

Грешките, които правите - и как да ги избегнете Влюбването в цвят за коса е магическо чувство. Когато видите нюанса,...

Затвори