0887 62 64 89

Сухотата на скалпа може да предизвика неприятни странични ефекти, като сърбеж и пърхот, но също така може да повлияе и на здравето на косата ви. Ако имате сух скалп, има много и прости начини да се справите с проблема, стига да поемете малко инициатива.

Открийте как да се грижите за сухия скалп по правилния начин, като добавяте влага и избягвате всякакви продукти, които допълнително изсушават кожата.

Хидратиращ шампоан

Първо, уверете се, че шампоанът ви не отнема влагата от скалпа. Започнете да използвате шампоан и балсам с хидратиращ ефект. Освен обичайния шампоан, трябва да инвестирате и в изчистващ шампоан(например Pure Resource – Дълбоко почистващ шампоан за мазна коса – 250ml), който да използвате веднъж седмично. Той ще премахне наслагванията от продукти и ще почисти скалпа. Всички продукти за коса, които ползвате, трябва да са без сулфат, за да се борят със сухотата.

Естествени масла

Когато се чудите как да се грижите за сухия скалп, естествените масла са най-доброто решение. Опитайте редовно да третирате със загрято масло. За да не стане косата ви твърде мазна от маслата, намокрете я, преди да нанесете маслото от жожоба, кокос, зехтин или боброва мас на целия скалп с помощта на четка за боядисване с естествен косъм. Оставете маслото да хидратира скалпа ви за 10-15 минути преди да измиете косата с шампоан.

Пилинг с кафява захар

Един от най-добрите начини да се грижите за сухия скалп е като го ексфолирате, за да е възможно най-голям ефекта от овлажняващия шампоан и терапията с масла. Направете си пилинг, като смесите кафява захар със зехтин или масло от жожоба. Получената гъста каша нанесете на скалпа и нежно масажирайте, за да почистите мъртвите клетки, които биха могли да се превърнат в пърхот.

Ябълков оцет

Освен че ябълковият оцет е отлично природно средство за лечение на остри кожни проблеми като екзема и псориазис, той също може да направи чудеса за сухия скалп със или без пърхот. Най-добрият отговор на въпроса как да се грижим за сухия скалп с оцет е просто като го разредите с вода (1 част оцет с 10 части вода) и го нанесете на скалпа. Може да използвате бутилка с пулверизатор или ако имате къса коса да го излеете на главата, но сложете шапка за баня и оставете да подейства 30 минути, преди да измиете с шампоан.

Масло от чаено дърво

Друг отличен натурален лек за сух скалп е маслото от чаено дърво. За разлика от другите естествени масла, които можете да ползвате за терапия на скалпа, от него не бива да слагате много, тъй като може да причини раздразнение. Използвайте около 10 капки на 300мл шампоан и балсам. Ако не ви се занимава да си купувате сами маслото и да го смесвате с любимите си продукти, няма да ви е трудно да намерите добри продукти за коса с екстракт от чаено дърво.

Лимонов сок

Един чудесен отговор на въпроса как да се грижим за сухия скалп с природни продукти е лимоновият сок. Ефектът му е най-добър когато е прясно изцеден и нанесен равномерно на скалпа. Оставете го 5 минути, преди да го изплакнете. Не излагайте косата и скалпа си на директна слънчева светлина след употребата на лимонов сок, изчакайте поне 1-2 часа. Може също да го разредите с вода или да го смесите с кисело мляко, ако не искате да го прилагате директно.

Сода за хляб

Друг много добър начин да ексфолирате скалпа си и да предотвратите появата на пърхот, е използването на сода за хляб. Направете гъста каша, като я смесите с вода и нанесете равномерно на скалпа, като я оставите за не повече от 15 минути. За разлика от другите природни продукти за лечение на скалпа, можете да отмиете содата само с вода, пропускайки шампоана.

Банан и авокадо

Отличен природен метод за обработване на скалпа, сместа от банан и авокадо хидратира кожата и се бори с пърхота. Ще са ви нужни едно узряло авокадо и два средно големи банана. Намачкайте ги и оставете сместа да престои 30 минути, за да хидратирате сухия скалп.

Алое вера

Продуктите за коса с алое вера имат благоприятен ефект върху косата и скалпа, но ако можете да използвате пресен гел, това е още по-добре. Първо нанесете малко гел алое вера на кожата си и оставете 10-15 минути, за да проверите за алергична реакция. Ако всичко е наред, нанесете го върху скалпа с пръсти и измийте с шампоан след 15 минути.

Редовен масаж на скалпа

Дори ако подобреното кръвообращение няма директен и незабавен ефект за сухия скалп, започнете да правите масаж на главата си под душа няколко минути. Определено няма да навреди и ще допълни другите отговори на въпроса какви грижи да полагаме за сухия скалп.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Тайната на меката, копринена коса

Добавянето на влага и запечатването й са сред най-добрите начини да направите косата си по-мека, но само използването на балсам...

Затвори