0887 62 64 89

Страдате от косопад? Ето и най-често срещаните причини

Косопадът е нещо ужасно, независимо каква е причината за него. В тази статия ви представяме пет често срещани причини за косопад при жените. Ако някоя от тях се отнася за вас, а дори и да няма такава, но да имате засилен косопад е препоръчително да се посъветвате с лекар.

Андрогенен косопад или наследствен косопад

Според Американската Академия по Дерматология андрогенният косопад (андрогенна алопеция) е най-често срещания вид косопад. Обикновено той се появява когато жените наближат или по време на менопаузата, но не е изключено да започне и много по-рано. Генетични и други фактори, включително намаляващи хормонални нива, са от значение за натрупването на хормона дихидротестостерон (ДХТ) във фоликулите на косъма. Под влияние на ДХТ фоликулите се свиват и произвеждат по-тънки косми. ДХТ също така намалява продължителността на фазата на растеж на косъма и увеличава фазата на покой, което води до все по-малко и по-малко активно растящи фоликули.

Гените, които сигнализират за производството на хормона ДХТ може да се активизират поради промени в хормоналната среда и/или рецепторите за ДХТ във фоликулите са станали по-чувствителни. ДХТ води до скъсяване на фазата на растеж и удължаване на фазата на покой на косъма, което води до по-малко фоликули, които активно произвеждат косми. ДХТ води и до свиване на фоликулите, резултатът от което е все по-тънка коса. Освен това, хормонът прогестерон е естествен инхибитор на ензима (5-алфа редуктаза), който превръща тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ). Т.е. намаляващите нива на прогестерон водят до по-високи нива на ДХТ.

Телогенен ефлувиум: косата ви буквално изтича в канала?

Телогенен ефлувиум може да се появи когато организмът ви е преживял съществен стрес, като например операция, болест, загуба на любим човек, драстична загуба на тегло, бременност или при употреба на определени лекарства. Между един и четири месеца след изживения силен стрес, може да забележите, че значително повече коса пада в канала докато се къпете или остава на четката докато се сресвате.

Когато тялото изпитва силен стрес или хормонални промени, увеличен брой фоликули може преждевременно да влязат във фаза на покой (телоген) заради усилията на организма да пести енергия за жизнено важните си нужди. Когато фоликулите отново влязат в фаза на растеж през следващите седмици, старата коса окапва. Заради по-голямото съотношение на фоликули във фаза на растеж, по-забележимо количество коса пада.

Добрата новина е, че дори и възстановяването да отнеме месеци, обикновено косата израства отново след като стресът е отминал. Като цяло няма нужда от третиране на проблема, достатъчно е да се вземат мерки за подсилване на косата като здравословна диета и хранителни добавки.

Хипотироид

Щитовидната жлеза е жизнено важна за цялостното здраве, тъй като тя регулира нашия метаболизъм. Когато функцията на щитовидната жлеза е понижена (хипотиреоидизъм), клетъчната активност на цялото тяло е понижена. Това включва и делението на клетките в матрицата на космения фоликул, който образува косъма. Резултатът е по-бавен растеж на косата и по-слаба коса. Други симптоми може да включват умора, депресия, суха кожа, чупливи нокти, напълняване/трудно сваляне на килограми или чувствителност към топло/студено.

Дефицит на желязо

Когато тялото ви няма достатъчно желязо, дали заради неправилно хранене, намалена абсорбция или загуба в следствие на кървене (напр. тежка менструация, раждане, хронично стомашно-чревно кървене, операция или травма), то не е в състояние да произвежда достатъчно хемоглобин, който е носител на кислород в червените кръвни клетки. Това състояние е известно като дефицит на желязо. Без достатъчно кислород, фоликулите (както и другите клетки в тялото) не могат да функционират правилно, което води до по-бавен растеж на косата, по-тънка и по-слаба коса и в крайна сметка косопад.

Трихотиломания

Трихотиломания е натрапчивото желание да скубете косата си, което може да доведе до забележимо увреждане на косата, различна дължина на космите и косопад. Скубането на косата е силно свързано със стрес, нервно напрежение и депресия, въпреки че и други обстоятелства могат да го предизвикат.Най-често срещаната възраст на поява на трихотиломания е предюношеският период и тя засяга приблизително 3,5% от жените. Реалните цифри относно разпространението й най-вероятно са по-високи, тъй като много хора чувстват неудобство и не споделят проблема си. Информацията за това състояние е значително нараснала и вече има много лечения и групи за подкрепа, които могат да променят това състояние.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Арганово масло за коса
Арганово масло за коса – дар от природата

Аргановото масло, наричано чудотворно масло, се извлича от ядките на плодовете на аргановото дърво и става все по-предпочитано за третиране...

Затвори