0887 62 64 89

Факти за пърхота

Пърхотът е вероятно едно от най-честите оплаквания свързани с косата и скалпа. Той се изразява в сърбеж и лющене на малки люспички, които се виждат на всяка по-тъмна дреха. Повечето хора смятат, че пърхотът е просто сух скалп. Пърхотът е често срещан проблем, но изглежда доста по-различно ако знаете какво виждате.

Идентифициране на пърхот

За разлика от люспичките на сухия скалп, които обикновено са по-малки и наподобяват пудра, люспичките на пърхота са по-големи и са мазни, тъй като са покрити със засъхнал себум. Освен това пърхотът е придружен от силен сърбеж и зачервяване (възпаление на скалпа). Важно е да бъде наясно с това дразнене, защото прекомерно чесане на засегнатите райони може да доведе до нараняване на кожата на главата, появата на рани и струпеи.

Пърхотът често се бърка с лющене и сърбеж, причинени от други раздразнения на кожата – като псориазис. Въпреки, че и двете състояние имат еднакви симптоми, причините за тях са различни.

Причини за пърхот

Точните причини за появата на пърхот са обект на много дискусии в медицината. Наскоро пърхотът беше преквалифициран като форма на себореен дерматит. Преди това се смяташе, че е причинен от прекалено голямо количество дрожди по скалпа, наричани malesezia. В зависимост от това кой слушате има различи предпоставки за появата на пърхот и различни фактори, които могат да влошат състоянието.

Третиране на пърхот

За щастие пърхотът може да бъде контролиран и неговите симптоми могат да бъдат увладени, така че страдащите от пърхот да живеят спокойно без неговите неприятни проявления. Ето няколко съвета:

  • Използвайте специализиран шампоан против пърхот ежедневно до отзвучаване на симптомите и след това продължете да го използвате по-рядко, за да контролирате появата на симптомите. Обикновено след като сте овладели симптомите е достатъчно да използвате шампоан против пърхот веднъж или два пъти седмично.
  • Поддържайте косата и скалпа си чисти и възможно най-сухи. Старайте се по косата и скалпа да не остават следи от изпотяване и излишно омазняване, тъй като те могат да задействат раздразнението на скалпа. През летните месеци се къпете след като спортувате или сте се изпотили по друга причина, за да поддържате косата и скалпа чисти.
  • Колкото и да е трудно избягвайте да чешете засегнатите зони. Има много препарати, които могат да ви помогнат да избегнете това. Имайте предвид, че рискът от нараняване на скалпа и причиняване на инфекция е достатъчно голям, за да си заслужава да си наложите максимален самоконтрол.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Разкошни руси кичури

Jennifer Lopez, Nicole Ritchie, Amel Bent...в света на знаменитостите руси кичури може да намерите в косите на почти всички, те...

Затвори