0887 62 64 89

Небезизвестните неща, които състаряват косата

Млада коса

Докато дългата, блестяща коса често се приема като символ на младостта, какво да направи една жена когато косата й показва признаци на стареене?

Ако използвате прекалено много стилизиращи уреди и продукти

Не увреждайте здравата коса. Увреждането от топлината и химикалите може да причини набъбване вътре в косъма, което не само нарушава косъма от вътре, но води и до нарушаване на гладката, външна кутикула на косъма и отнема блясъка на косата. В повечето случаи това увреждане е временно и можем да се справим с него като подстрижем косата или тя порасне, но ако твърде често стилизираме с топлина и химични продукти, луковиците на косъма могат да се увредят перманентно.

Това означава да избягваме грубото търкане и прекалената топлина. Вместо енергично да търкате косата с кърпа, използвайте супер абсорбираща микрофибърна кърпа за коса. Използвайте възможно най-малко уреди за сушене и стилизиране и косата ви ще бъде ваш приятел за дълго време.

Ако не приемате достатъчно витамини

Цялостта на косата ни – това означава гъстота, брой косми, здравина на косъма – изцяло зависи от витамините и минералите и притокът на кръв. Ако страдате от дефицит на желязо, селен, мед, цинк, B12, витамин D или биотин, или други микроелементи, е възможно косата ви да остарява. Хранете се правилно и си набавяйте необходимата доза витамини!

Ако хормоните ви не са наред

Уверете се, че функцията на житовидната жлеза не е нарушена. Ако има фамилна обремененост, се консултирайте със специалист дали хормоните на щитовидната ви жлеза са в норма и са в оптимални нива за вас конкретно. Ниските нива могат да направят косата тънка и рядка.

Д-р Ребека Бакст, сертифициран дерматолог и асистент-професор по клинична дерматология в Университета на Ню Йорк, казва че хормоните са много важен фактор когато става дума за стареенето на косата. „Косата става по-тънка, и индивидуалните косми и като цяло, и започва да посивява“

Ако не можете да контролирате стреса или съня

Стресът на регулярна основа, съчетан с липсата на качествен сън, могат съществено да намалят качеството на растеж на косата. Тежкият стрес поради болест, смърт на близък човек и дори стресът, свързан с работата също могат да причинят дълготрайна загуба на коса“. Тези фактори могат да доведат и до безвъзвратното посивяване на косата!

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
10 трика и съвети за избягване на цъфтящите краища

Заплахата от цъфтящи краища е една непрекъсната битка, която губим отново и отново. Борим се с всички сили, но въпреки...

Затвори