0887 62 64 89

5 причини, поради които цветът ви не се получи както искахте

Грешките, които правите – и как да ги избегнете

Влюбването в цвят за коса е магическо чувство. Когато видите нюанса, който трябва да опитате, това може да е като да откриете цяла нова самоличност, която да носите известно време. Но понякога крайният резултат не е какъвто сте го планирали – цветът изглежда неравномерен, мътен, месингов – или просто неестествен. Ето главните причини новият ви цвят да не се получи както сте го искали – и как да избегнете това да се случи отново.

Косата ви вече има няколко цвята

Ако сте пристрастени към боядисването, чуйте: Ако косата ви има няколко цвята над основния и корените ви са израснали, след боядисването цвета може да е неравномерен. Това е така, защото боята става по-тъмна на някои части от косата и по-светла на други. „Не е нужно да използвате различна боя за всеки сектор, за да получите желания цвят,“ казва Дженифър Джей (професионалният й прякор), представител на професионална боя Вела. За най-добри резултати отидете при професионалист и й дайте подробна информация за предишните цветове на косата си.

Не сте я изсветлили достатъчно преди това

Боядисаната в бонбонен цвят коса е много забавна – просто питайте Кели Озбърн, Деми Ловато и Джемима Кирк. Но ако нямате супер светъл цвят за основа, пастелният нюанс може да се окаже мътен. „Ако вземете парче хартия, което е светло кафяво или оранжево и нанесете ярък цвят с водни бои, ще получите нещо, което изглежда много мътно,“ казва Дженифър. „Като цяло, ако косата ви е много тъмна, цветът няма да се получи както искате.“ За да получите желания цвят, започнете, като изсветлите косата си възможно най-много с обезцветител, преди да я боядисате.

Използвали сте само един цвят

Месинговият оттенък абсолютно не трябва да се получава при боядисване на косата, но се оказва, че подтоновете в боята могат да придадат зеленикав нюанс. Дженифър казва, че в боите често се слагат пепеляви основи, които предпазват от получаване на месингов цвят, но студените, с пепеляв оттенък основи могат да се превърнат в мътно зелено върху естествения ви цвят. „Решението би било да използвате един цвят в корените, да оставите, след това да изплакнете – и след това да използвате различен полу-перманентен цвят на краищата (в подобен цвят)“, казва тя.

Оставили сте боята твърде дълго

Изчакали сте търпеливо процесът на боядисване у дома, само за да откриете, че полученият цвят е матов и без блясък. Каква е причината? Според Дженифър, най-вероятно сте оставили боята прекалено дълго, което е отнело всички аспекти на естествената ви коса. „За да го оправите, бих препоръчала да измиете косата няколко пъти с изчистващ шампоан, и да видите дали това ще свали малко цвета“ – казва тя. Ако това не подейства, следващият път проверявайте косата на всеки десет минути, за по-сигурно.

Избрали сте много неестествен цвят

Във въображението ви цветът се е пренесъл идеално от снимката на кутията върху косата ви – но в действителност той не ви стои така добре, както на модела. Нещастие. Дженифър казва, че това е защото искате чертите и тенът на лицето ви да се съчетаят с цвят, който не е подходящ за вас. Ако искате естествен вид (с какъвто ви се иска да се бяхте родили), тя препоръчва да се боядисвате с цвят, който е в рамките на 2-3 тона от вашия естествен цвят.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Сешоар за коса – произход, история и развитие

Произход Сешоарът е електрически уред, който се използва за сушене на коса. Той работи с електрически вентилатор, който издухва въздуха...

Затвори