0887 62 64 89

Истината за секса, мастурбацията и косопада

Ако сексът или мастурбацията водеха до коспад, почти всички хора на Земята щяха да са плешиви. И все пак, има много теории, които твърдят, че има връзка между сексуалната активност и загуба на коса, така че си струва темата да се коментира.

Една от основните теории относно сексуалната активност и загуба на коса е, че „прекомерното“ изхвърляне на семенната течност може да доведе до дефицит на протеин в тялото, и по този начин и до загуба на коса. Семенната течност се състои от около 90% вода и 10% протеин, а протеинът е отговорен за растежа и възстановяването на много от тъканите на тялото, включително косата. Тъй като косата също се състои основно от влакнести протеини, има логика ниските нива на протеин да се отразява на растежа на косата.

Обаче, над 50% от сухото тегло на тялото ви се състои от протеин, така че дори и „прекомерното“ изхвърляне на семенната течност няма да намали общото ниво на протеин при повечето мъже. Въпреки че протеинът има много функции в тялото (структурни, метаболитни и за защита на имунната система), косата обикновено си набавя протеина, от който има нужда, за да е здрава от храната и може би от добавки за растеж на косата. Средната дневна нужда от протеин се оценява на около петдесет и шест грама на ден, но средният прием за мъже във Великобритания например е по-висока от тази, около 84 грама на ден.

Косопадът засяга 8 от 10 мъже в някакъв момент от живота им и наследственият косопад е основната причина. Не липсата на протеин (въпреки че хранането има значение за растежа на косата) причинява това състояние, а би-продукт на мъжкия полов хормон тестостерон, наречен DHT (дихидротестостерон). Чувам гласовете в главата ви – „тук отново се появяват думата секс“!

Според друга популярна теория за връзката между секса и косопада, сексът и мастурбация увеличават нивата на тестостерон, което води до производството на повече дихидротестостерон (DHT), което от своя страна води до загуба на коса. И тази теория звучи много логично, но не е вярна. Високите нива на тестостерон не са проблемът и не са това което инициира DHT да доведе до загуба на коса. Всичко е свързано с гените.

Истината е, че много мъже са генетично предразположени към косопад. Това често срещано, наследствено заболяване, което се предава и от двете страни на семейството, е състояние, при което космените фоликули на засегнатия човек са по-чувствителни към нежеланите ефекти на DHT отколкото са другите. Генетичната чувствителност на космените фоликули към DHT водят до изтъняване на косата и косопад, а не повишеното либидо.

Това че имате косопад не значи, че сексуалният ви живот трябва да страда. Не това предизвиква загубата на коса. Освен това, има продукти и лечения, които се справят добре с проблема.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
5-те най-популярни прически на знаменитости през 2013

Въпреки, че много знаменитости променят своите прически почти толкова често, колкото си сменят обувките, има някои прически на знаменитости, които...

Затвори