0887 62 64 89

Да имаш дълга, здрава коса може да изглежда лесно за постигане, но не е точно така. Обикновено косата на човек расте средно с 2.5 см. за два месеца. Няма научен и доказан метод за по-бърз растеж на косата, но има няколко прости неща, които може да правите, за да е изложена на по-малко увреждане косата и съответно да пада по-малко. Освен конкретните грижи за косата, като цяло е добре за нея да водите здравословен начин на живот. Правилните грижи за косата, като миене, сресване и стилизиране, са също много важни.

Косата, като всички останали части на тялото, има нужда от правилно подхранване, за да расте и да е силна и здрава. Обикновено това се постига като се храните здравословно и балансирано и приемате достатъчно витамини и минерали. Приемането на хранителни добавки, някои от които са специално предназначени за по-бърз растеж на косата, също може да е от полза.

Някои проучвания показват, че витамините и минералите засилват растежа на косата. Желязото и протеинът се смятат за двете особено важни вещества за това. И двете могат да се намерят в определени меса, особено червено месо и дроб. Витамин В също се смята за много важен за здравето на косата и може да се намери в пълнозърнестите продукти и ядките. Други важни хранителни вещества са цинк и витамини А, В и С.
Някои промени в начина на живот също могат да помогнат за по-бърз растеж на косата. Намаляването на алкохола и никотина ще помогне да поддържате косата си здрава. Също така, някои учени смятат, че косата расте по-бързо докато човек спи, така че няма да ви навреди да спите поне по 8 часа всяка нощ.

Внимателното третиране и грижа за косата ще я поддържат здрава и може да доведат до по-бърз растеж. Въпреки че е доста устойчива, косата се нуждае от нежна грижа, за да се избегне увреждане. Всякакви агресивни химикали, които променят цвета на косата, трябва да се избягват. Всички продукти, които използвате трябва да са нежни и специално за вашия тип коса.

Правилното миене на косата също може да допринесе за по-бърз растеж. Твърде честото миене на косата може да я лиши от важни масла, но и не достатъчно честото миене може да доведе до натрупвания, които да запушат луковиците на косъма. Обикновено хората с мазна коса трябва да я мият всеки ден или през ден, а хората със суха коса е достатъчно да я мият няколко пъти в седмицата. В началото може да е необходимо да експериментирате с графика си на миене на косата, но би трябвало да можете да намерите баланса между твърде сухата и твърде мазната коса.

Когато миете косата си, се концентрирайте върху скалпа. Втривайте шампоана с масажни движения и измивайте добре. Масажирането на скалпа не само ще помогне да премахнете замърсяванията, но и ще стимулира луковиците на косата и ще помогне на косата да расте по-бързо. Когато нанасяте балсам е добре да го правите от краищата нагоре и да го оставите няколко минути да подейства, за да подхраните косата. След като измиете косата я подсушете нежно с кърпа и не я търкайте.

Сресването на косата с четка с естествен косъм се препоръчва от почти всички фризьори. Първо е добре да разрешете косата си с пръсти и след това нежно с четка или гребен. Има един начин за сресване, които може да помогне и за равномерното разнасяне на маслата и стимулиране на луковиците да произвеждат повече коса. Наведете се надолу, обърнете косата си надолу и я сресвайте от корените към краищата.

Някои прически също могат да увредят косата. Много стилисти казват, че всички прически, при които косата е стегната (като опашката, например) не трябва да се правят много често. Избягването на такива прически може да спре косопад.

Има и други прически, които не се препоръчват о фризьорите. Например, прическите, за които се използва топлина (изправяне и къдрене) трябва да се използват само по поводи. Прекомерното третиране на коса с топлина ще я изсуши и ще причини накъсване.

Четете още

One Comment

Leave A Comment

Предишна публикация:
Какво представлява термозащитният спрей за коса?

Термозащитният спрей за коса е продукт, който се използва, за да предпази косата от увреждането, което й причинява високата температура...

Затвори