0887 62 64 89

Международни цветови таблици за боядисване на коса

Каталозите с цветове за боя ни карат да искаме да направим щури неща с косата си. Не само това, но боите за коса обикновено имат код и описание, за да ни дадат представа колко е тъмна (нейната гама) и какви цветове има в крайния цвят (оттенъците). Докато много производители използват своя система, има глобална система за номериране, която дава по-прецизно определение за цвета на косата. Нарича се Международна цветова таблица, която използва номера, за да опише каква е дълбочината на цвета и какви са тоновете (ако има такива) в цвета.

Какво представлява международната цветова таблица?

Международната цветова таблица (МЦТ) е цифрова система, използвана в цял свят за класифициране цветовете на косата. Това означава, че всеки цвят на косата има определение, което се разпознава навсякъде по света и може да бъде използвано от производителите при каталозите за цветове на косата и на опаковките на техните бои.

Професионални цветове според МЦТ:

Изключително светло русо със студени пепеляви тонове Тъмен шоколад
Изключително светло русо със студени пепеляви тонове (10.21) Тъмен шоколад (6.036)

Всеки цвят на косата има номер, който ни казва две неща: първо – гамата и второ – дали има някакви оттенъци в цвета.

Номера на гамата обикновено е отделен от номера на оттенъка с разделителен символ като десетична точка, наклонена черта или тире. Например: 4.6, 4/6, 4-6 всички казват едно и също нещо (кестеняво с топъл червен оттенък).

Не всички производители на бои използват МЦТ – някои от тях имат своя фирмена система за номерация, като използването на букви, които представляват различните цветове, напр. R за червено, М за махагон.

Също така, дори ако производителят използва МЦТ, цветовете може да варират. Така че значението на цифрата 4 (кестеняво) на една марка може да е различно от това на друга марка.

Не е идеално, но пътят за стандартизиране на начина, по който определяме продуктите за боядисване, е много дълъг.

Как се номерират гамата и оттенъка

На гамата се дава цяло число от 1 до 10, където 1 е най-тъмният цвят за коса (черен), а 10 е най-светлият (изключително русо). Някои производители използват и 11 и 12 при техните продукти за боядисване, отнасящи се до най-русото на русото.

10 Изключително светло русо
9 Много светло русо
8 Светло русо
7 Русо
6 Тъмно русо
5 Светло кестеняво
4 Кестеняво
3 Тъмно кестеняво
2 Кафяво
1 Черно

Десетте естествени цвята на косата или гами според МЦТ

Десетте естествени цвята на косата или гами според МЦТ.

Оттенък

Оттенъците се номерират от .0 до .9.
Продуктите за боядисване на коса могат да имат само основния цвят без никакви оттенъци, или могат да имат до три оттенъка, макар че най-често се срещат един или два.

Първият номер, даден за оттенъка, се отнася до основния оттенък, а вторият номер е за второстепенния оттенък. Основният оттенък има по-голямо влияние върху крайния цвят, отколкото второстепенния.

Пример, показващ как оттенъците могат да променят цвета на светло русата коса (гама 8). Така че добавянето на .1 (пепеляво синьо) създава студен пепеляв оттенък. Златистото (.3) придава топлина, а .34 (златисто и медно) придава топлина с лек меден оттенък.

Например, 8.1 е светло русо със студен пепеляв оттенък.

Как един червен оттенък може да бъде добавен с различна наситеност, за да промени основния кестеняв цвят.

Нула се използва, за да се обозначи колко е наситен оттенъка.
Например, 4.06 е кестеняво със съвсем лек червен оттенък, създавайки топъл цвят на кафе, докато 4.60 е кестеняво с по-определен и забележим червен оттенък на косата (по-забележим, отколкото 4.6).

Двоен оттенък означава по-голяма наситеност и яркост на съответния оттенък, така че 4.66 означава силно червен оттенък на кестенява коса.

Махагон (смесица от червено и лилаво) обикновено се използва с друг нюанс в боята за коса, а не самостоятелно. Махагонът сам по себе си не е нито топъл, нито студен – оттенъкът, с който е комбиниран, определя дали крайният цвят на косата ще бъде топъл или студен. Например 4.15 (шоколадово кестеняво) е студен цвят, докато 4.56 ще бъде по-топъл цвят.

МЦТ номер Оттенък Действителен цвят Студен или топъл
.1 Синьо пепеляво Син Студен
.2 Мораво пепеляво Лилав Студен
.3 Златисто Жълт Топъл
.4 Медно Оранжев Топъл
.5 Махагон Виолетово червено Неутрален
.6 Червено Червено Топъл
.7 Каки Зелено Студен
.8 Перлено пепеляво Студен
.9 Меко пепеляво Студен
.0x Студен
.x0 Зависи от основния оттенък

Каталози за цветовете на косата

Всеки производител издава свои каталози за цветове на косата по различен начин, макар че като цяло са логични и организирани в групи по оттенъци (като махагон, червено или пепеляво).

По-долу има някои примерни каталози, за да видите как са организирани и как е използвана Международната цветова таблица. Кликнете на каталога, за да го увеличите.

Каталог на професионална боя за коса Wella Koleston Perfect

Каталог на професионална боя за коса Wella Koleston Perfect

Каталог на професионална боя за коса Londa Color

Каталог на професионална боя за коса Londa Color

Каталог на професионална боя за коса SensiDo

Каталог на професионална боя за коса SensiDo

И така, това беше нашият преглед на цветовите каталози за боя за коса. Изкушението да се боядисате е голямо. Съпротивата е безсмислена!

Четете още

3 коментара

  1. Диана-Reply
    юни 12, 2016 at 5:58 am

    Благодаря за статията, много полезна!!!

  2. Габи-Reply
    август 5, 2018 at 7:10 pm

    Здравейте, страхотна статия! Имам въпрос, тъй като преди няколко дни се известлих сбоя на Саяс за известляванесдо 9 нюанса, а преди това бях тъмна с червено лилави оттенъци (многократно се боядисвах, с предимно безамонячни бои, но все пак тъмни в гамата на лилавото и червеното, патладжан и т.н.). Корените ми се изрусиха много а надолу косата ми седеше тъмно рижаво. На следващия ден се боядидах с руса боя, пак за известляване, която даде резултат, доста се извеъли но все пак е оранжева и жълтее в корените. Какъв цвят или нюанс да слижа, било то и тонер или боя, зя да убия оранжевото поне малко? Моля за съвеет 🤔😱😁

Leave A Comment

Предишна публикация:
L’Oréal Professionnel Absolut Repair Lipidium – нов експертен опит във възстановяването

Новата серия за възстановяване на изтощени коси Absolut Repair Lipidium на L’Oréal Professionnel представя нов експертен опит в грижата за...

Затвори