0887 62 64 89

Как да боядисате косата си като професионалист

Имате нужда от промяна на цвета на косата? Забравете скъпите посещения в салон. Научете се как да боядисвате косата си в уюта на собствения ви дом.

Всички сме имали ужасни опити за боядисване вкъщи когато ни се е струвало, че единственото решение е кремът за бръснене. Не правете повече такива грешки и се научете как да боядисвате косата си успешно вкъщи.

Мислете рационално

Преди да се отправите към рафта за бои в магазина си задайте следния въпрос: Какъв ангажимент съм готов да поема? След това изберете вида на боята според отговора. Семи-перманентните бои са като пролетен флирт: отмиват се след около 10 измивания, така че няма да изпаднете в ситуация с неприятно израснали корени. Тъй като семи- перманентните бои не съдържат пероксид или амоняк, те не могат да изрусят косата ви или да променят драстично цвета й. Те само съдържат пигмент, който може да подобри или засили цвета на косата ви.

Искате нещо малко по-сериозно? Тогава се насочете към деми-перманентните бои. Те имат ниско съдържания на амоняк, така че ще се задържат на косата ви по-дълго и ще се отмият след около 25 измивания. Деми- перманентните бои могат да направят косата ви с един тон по-светла или два тона по-тъмна, т.е. може например да направи косата ви от средно кестенява на светло кестенява.

Ако сте готови да се ангажирате сериозно с промяната на цвета си, изберете перманентна боя за коса. Перманентните бои променят цвета чрез амоняк и пероксид , така че цветът ще трае докато косата се подстриже или израсте. Тези бои ви предоставят най-голямо разнообразие що се отнася до промяната на цвета и ви позволяват да постигате по-драстични промени.

Изберете подходящия нюанс

За най-естествен резултат се старайте цвета да е с до три нюанса разлика от естествения ви. Ако имате съмнения, започнете с по-светъл цвят. Ако нюансът не е подходящ е по-лесно да го направите по-тъмен отколкото по-светъл. За по-съществена промяна, като например от кестенов цвят към житно русо, по-добре посетете фризьор.

Друго нещо, която трябва да имате предвид са оттенъците на косата. Както вашата кожа, така и вашата коса имат оттенъци (те са или топли или студени) и пероксидът, съдържащ се в боята ще ги прояви. Брюнетките обикновено имат топли оттенъци на косата и много често те са изненади колко червена е косата им след боядисване, особено когато се боядисват в по-светъл цвят. Ако се притеснявате, че косата ви има месингов цвят, изберете по-студен, пепеляв тон.

Друг трик за прогнозиране на това как ще реагира косата ви на боята е да погледнете снимките си от училище. Ако косата ви е била топло, медно руса във втори клас, има голяма вероятност да придобие топъл нюанс след като я боядисате. А ако цветът на косата ви е бил по-студен, пепеляво рус или кестеняв, при боядисване или изрусяване тези оттенъци ще си проличат. Важно е да имате предвид това преди да изпробвате нов нюанс.

Подхранете дълбоко косата

Няма да нанесете боя на напукана стена нали? Тогава не си и помисляйте да нанесете боя без да използвате балсам. Ако косата ви е увредена, пигментът няма да се закрепи добре за нея и тя ще изглежда шарена. Поне една седмица преди боядисване третирайте косата си с балсам. Мислете за това като за запълване на дупките преди боядисване – вие създавате гладка повърхност, върху която цветът може да се нанесе успешно. Освен това хидратацията на косата помага за нейното предпазване от агресивните химикали, които се използват в боите и избягването на цъфтящите краища.

И разбира се не мийте косата си един или два дни преди боядисването. Естествените масла на косата ви ще предпазят скалпа и ще предотвратят дразнене. Не се притеснявайте, че по косата ви са останали стилизиращи продукти, това няма да се отрази на боядисването. Ако миете косата си на деня, изберете шампоан с нежна формула. Шампоаните с агресивни измиващи съставки може да раздразнят скалпа ви. А съчетано и с химикалите в боята нищо чудно да се появи сърбеж или парене.

Свършете добре подготвителната работа

Боядисването на косата е малко като изпичане на суфле. Ако не обърнете достатъчно внимание на всяка стъпка не е изключено нещо да се обърка. Често чуваме за жени, които се боядисват когато са изморени, бързат или са изпили няколко чаши вино. Точно в тези случаи се случват грешки. Винаги се концентрирайте и отделяйте нужното време.

Още преди да отворите кутията, нанесете тънък слой вазелин на линията на косата и врата и в зоната на деколтето, за да предпазите кожата от боядисване съветват известни фризьори.

След това намокрете краищата на косата си с вода. Тъй като краищата на косата ви са сухи и увредени, те може да абсорбират твърде много цвят. Малко повече влага ще помогне на цвета да се абсорбира по-равномерно и краищата няма да станат по-тъмни от корените.

Готови за боядисване!

Извадете си гребен и разделете косата на квадранти: едната разделителна линия да минава по средата, а другата – от ухо до ухо. Нанасяйте цвета отделно на всяка секция. Това е организиран подход към боядисването, който не позволява никаква част от косата да „излиза във ваканция”, което е начинът на фризьорите да кажат, че сте пропуснали да боядисате някое петънце. Нанасяйте боята от корените към краищата и използвайте ръкавици. След като сте нанесли боя и на последния кичур започнете да отчитате времето. Повечето бои трябва да стоят около 20 минути.

След като сте се боядисали, не мийте косата си три дни. Това ще позволи на кутикулите, които се отварят по време на боядисване да се затворят и да обвият молекулите на боята. Обръщайте внимание на температурата на водата когато миете косата. Горещата вода може да разшири кутикулите и да ги отвори и така част от цвета може да падне. Колкото по-студена е водата, толкова по-добре.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Небезизвестните неща, които състаряват косата

Млада коса Докато дългата, блестяща коса често се приема като символ на младостта, какво да направи една жена когато косата...

Затвори