0887 62 64 89

Боядисването на косата – какво да правим и какво да не правим

Съвети как да боядисваме косата си успешно

Боята за коса определено е един от най-важните продукти сред арсенала от продукти за красота на всяка жена. Тя може да прикрие безжизнената коса или да създаде настроение. Но за да изглежда добре боядисаната коса, боядисването трябва да бъде направено правилно от началото до края. И най-важно, косата трябва да е в подходящо състояние да бъде боядисана. В противен случай процесът може да има обратен ефект и да увреди още повече косата или напълно да не изпълни предназначението си.

Когато е възможно, е добре да се срещнете с опитен фризьор преди да решите да се боядисвате. Никой не е по-добре подготвен да прецени дали косата ви е готова за тази стъпка. Има и някои неща, които винаги трябва да имате предвид преди да боядисате косата си:

Не боядисвайте коса, която пада поради заболяване, химиотерапия, радиация или някаква друга форма на увреждане. Това не е най-подходящият момент да стресирате допълнително косата си. Изчакайте докато косата израсте отново здрава и силна.

Избягвайте да боядисвате косата си ако имате някакъв вид увреждане на скалпа, причинено от отворена рана, въшки или някакъв вид кожно заболяване. Такива ситуации носят свой собствен набор от проблеми и няма нужда да ги изостряте допълнително.

Помислете за цвета, който искате преди да смените цвета си. Решете точно какъв цвят искате и колко време очаквате да го запазите. Това ще повлияе на избора ви за вида на боята. Ако не сте готови да живеете с цвета поне три месеца, по-добре изберете продукти за боядисване, които лесно се отмиват.

Ако не сте сигурни какъв цвят искате, отидете в някой магазин за перуки и пробвайте няколко различни нюанса от цветовата гама, която сте избрали. След като откриете нюанса, който ви допада, опитайте се да го получите като вземете боя с един два цвята по-светла.

Уверете се, че сте избрали цвят, който подхожда на цвета на кожата ви. За повече подробности в тази област вижте нашата статия за избора на цвят на косата.

Имайте предвид, че повечето цветове се получават с един до два тона по-тъмни отколкото изглеждат на опаковката. Точно каква ще бъде разликата зависи от състоянието на косата ви. В колкото по-добро състояние е косата ви толкова по-вероятно е цветът да съвпада с този на кутията.

Не боядисвайте наскоро накъдрена коса. Тя може да не е готова да приеме боята, така че изчакайте няколко седмици. В повечето случаи се препоръчва да се изчака минимум две седмици. Аз препоръчват да изчакате между 4 и 6 седмици, освен ако косата не е в много добро състояние.

Не смесвайте различни видове продукти за боядисване. Например, ако наскоро сте боядисвали косата си с перманентна боя, не е най-подходящия момент да решите да я изрусявате. Въпреки че това решение до голяма степен зависи от състоянието на косата, различните видове бои за коса съдържат различни химикали, които ако се смесят могат да увредят косата временно или дори перманентно.

Различавайте и познавайте видовете бои. Перманентните бои променят пигментите на косата и те не могат да се върнат към естествения цвят, косата трябва да израсте. Семи-перманентните бои скриват сивите коси и подсилват цвета, но не могат да изрусят косата. Изрусителите премахват цвета, така че да може да се нанесе нов цвят. Временните бои обикновено включват спрейове или шампоани, които лесно се отмиват. Правенето на кичури е двустепенен процес, почти като изрусяването, само че се прави на индивидуални кичури или множество от кичури, а не на цялата коса.

Не се опитвайте да правите нищо друго сами вкъщи освен боядисване, което се прави в една стъпка. Боядисването на платинено руса коса в черна е опасно и може да се окаже пагубно ако не се направи правилно. Затова то трябва да се прави от професионалист. Боядисването, което се прави в две стъпки също трябва да бъде оставено на професионалистите, за да не се стига до увреждане на косата.

Не се опитвайте да си приготвите свой собствен цвят. Оставете това на професионалистите или може да се окажете с лилава, зелена или оранжева коса, което в повечето случаи не изглежда добре.

Направете тест на косата си, за да се уверите, че не сте алергични към някоя от съставките на боята, която ще нанасяте. Изчакайте от 24 до 48 часа преди да продължите с цялостното боядисване.

Прочетете инструкциите за боядисване и ги следвайте внимателно. Въпреки че много марки ще ви кажат, че не трябва да сте измили косата си с шампоан преди боядисване, някои марки препоръчват тази стъпка. Ще получите по-добър цвят ако следвате инструкциите.

Използвайте повече от една боя ако косата ви е много дълга. Използването на недостатъчно боя ще даде неестествени резултати.

Спазвайте времето за боядисване, посочено в инструкциите. Оставянето на боята за по-дълго време може да увреди косата. А ако я държите по-малко от необходимото може да не се получи хубав цвят.

Отмивайте боята добре. Изплаквайте я докато не потече чиста вода. Оставянето на боя върху косата може допълнително да я увреди.

Използвайте балсама, които се предоставя с боята. Той е създаден специално, за да защити косата ви на базата на химикалите, които се използват в конкретната боя.

Освежавайте цвета си периодично, обикновено на всеки 6-8 седмици. Достатъчно е да боядисате само кичурите, а не цялата коса.

Обърнете внимание на боите, които не трябва да стоят дълго време върху косата. Колкото по-малко трябва да стои боята, толкова по-добре. Опитайте някоя от 10-минутните бои. Те се нанасят бързо и лесно и са толкова красиви.

Не къдрете или изправяйте косата си няколко седмици след боядисване. Аз препоръчвам да изчакате минимум 10-12 седмици.

Обърнете се към професионалист ако нещо се обърка. Оставете него или нея да реши проблема вместо да рискувате допълнително да увредите косата си.

Получаването на желания цвят може да е трудно. Но следвайки тези съвети ще ви бъде много по-лесно.

Четете още

2 коментара

Leave A Comment

Предишна публикация:
Обемна коса с новата серия Volumetry на L’Oréal Professionnel

Новата серия за обем Volumetry на L'Oréal Professionnel е създадена специално за фини, лишени от форма коси. Благодарение на ефективно...

Затвори