0887 62 64 89

Боядисвате се вкъщи неправилно (но ние можем да ви помогнем!)

Трябва да знаете повече за боядисването на косата си от това какъв цвят да изберете.

Всеки си има своята ужасна история за боядисване у дома. Ударили сте няколко чаши червено вино, купили сте си боя за коса и сте решили, че е време да станете блондинка … само за да се събудите на следващата сутрин с махмурлук и полу-изсветлена коса, поправянето на която ви е коствало три посещения на салона. Дори ако боядисването ви вкъщи не включва алкохол (и наистина, наистина не бива), има много повече неща, които трябва да знаете за боядисването, от това какъв цвят да изберете. И най-вероятно боядисването ви е тъмна индия, освен ако самата вие не сте колорист.

Говорихме с Дрю Шелтър, колорист на звезди в салон Ковен в Сиатъл, за всички щури поправки на боядисвания, които е правила през годините на клиенти, направили огромна грешка вкъщи. Ето какво трябва да знаете, за да не се озовете на стола в нейния салон:

Не си мислете, че ако един цвят изглежда добре на опаковката, ще стои добре и на вас.

На кутиите за боя за коса може да пише „кестенява“ или „червена“, но не конкретизират дали оттенъкът е топъл или студен или други фактори, които играят роля при избирането на подходящия цвят. Ако ви трябва второ мнение, вземете със себе си приятелка, която разбира от цветове. И не приемайте, че средно червено на една марка ще изглежда също като средно червено на друга. Всеки има свои формули и използва свой език. Това е същото, като когато ви стават три различни размера дънки в три различни магазина.

Не си мислете, че всички зони на косата ви са еднакви.

Шелтър казва, че повечето хора, които за първи път се боядисват вкъщи, правят една голяма грешка – нанасят боята върху цялата коса до краищата. Но вие искате краищата да имат същия цвят като останалата част от косата ви, нали? Не е толкова просто. „Краищата са най-порестата и суха част от косата“, обяснява тя. „Те попиват молекулите на боята като гъба. Така че това, което най-често се случва, е че краищата стават по-тъмни от корените. Много наситената, матово черна коса може да е ОК, ако искате да изглеждате като вещица, но като цяло това е незавиден външен вид за повечето хора.“ Това също така е подходящ момент да инвестирате в многокрилно огледало. За да предотвратите прошарения, неравномерен цвят, трябва да можете да виждате косата си от няколко ъгъла и да се уверите, че не пропускате нито едно място.

Не е задължително да използвате цялата кутия.

В зависимост от дължината и текстурата на косата ви, може да не е необходимо да използвате цялата боя. Производителите на боя трябва да предположат колко е средната дължина на косата на жените, когато преценяват какво количество боя да сложат в една опаковка. И тази средна дължина може да е различна от дължината на вашата коса. Тук преценете добре: ако сте покрили добре цялата коса и все още ви остава половината боя, можете да я използвате при следващото боядисване.

Не отивайте в крайности от самото начало.

Бебешки крачки! Ако не сте си боядисвали косата досега, най-добре е да изберете цвят не повече от три нюанса по-тъмен или по-светъл от вашия. Този готин розов цвят може да изглежда страхотно на кутията (и на Пинк), но помнете, че ако първо не се обезцветите, розовото ще се смеси с естествения ви цвят и ще се получи нещо страшно – в лошия смисъл на думата. Започнете с нещо по-леко, като изберете цвят, близък до вашия, за да видите как стои на вашия цвят на кожата. Не искаме да звучим като майка ви, но винаги можете да прибегнете до нещо по-драстично следващия път!

Не се боядисвайте в зелено по погрешка. (Не се смейте! Случва се.)

Това звучи налудничаво, но е вярно – макар че сте си купили черна боя, в нея има малко зелено. Така е на практика с всички цветове на пазара. „Зеленият пигмент се слага в боята за коса, за да се убие топлината, която идва от изсветляването на косата“ – казва Шелтър. „При боите за коса всичко се свежда до колелото на цветовете. Ако не обезцветите косата, а само натрупвате цвят, ще се вижда само зеленото, защото то не неутрализира червените тонове. Аз самата станах жертва на това веднъж!“ Това също може да се случи, ако нанесете синя боя върху боядисана в русо коса.

Последно, но не по важност: най-добре да оставите омбрето на професионалистите.

Надявам се да не сме ви изплашили до смърт от домашното боядисване – с практика и добър усет за цветовете можете да усвоите боядисването в домашни условия. Но искрено ви предупреждавам когато става въпрос за нещо по-сложно като омбре или балеаж, най-добре оставете косата си в ръцете на професионалист. Дори фризьорите понякога имат нужда от помощ, за да усвоят тези техники, а и те имат предимството на огледалата и погледа от всички ъгли, както и допълнителни ръце.

Приятно боядисване!

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Прахосвате ли разкрасителните си продукти?

Може да имате всички подходящи продукти, но използвате ли правилното количество от всеки от тях? Ако забелязвате, че всеки месец...

Затвори