0887 62 64 89

Изберете най-подходящия нюанс и продукт за ефекта, който искате да постигнете.

Смята се, че между 65% и 70% от жените боядисват косата си. По-интересен факт е, обаче, че значителен процент от мъжете също го правят вече. Докато жените се боядисват по различни причини, мъжете се боядисват основно, за да покрият посивелите коси или да придадат дълбочина на техния естествен цвят.

Жените боядисват косите си от стотици години. Смята се, че древните египтяни са започнали тази практика. Днес жените се боядисват по различни причини, понякога просто търсят промяна, в други случаи искат да освежат естествения си цвят. Причините са толкова много колкото са и цветове бои, които могат да се намерят на пазара днес. Но как една жена решава кой е правилият цвят и вид боя за коса?

Избор на боя за коса

Важно е да различавате видовете боя, за да изберете най-подходящата за вашата коса. Тъй като повечето бои съдържат химикали, които увреждат косата ако не се използват правилно, изборът на правилната боя е много важен. За да увредите възможно най-малко косата си е най-добре да изберете цвят, който се слива с естествения ви цвят. Колкото по-светъл цвят изберете, толкова повече ще увредите косата си.

За да не увреждате косата си е добре и да се боядисвате в салон. Но реалността е такава, че много от нас не могат да си го позволят и затова избират да се боядисват сами. В такъв случай е още по-важно да изберете правилната боя.

Перманентни бои

Перманентното боядисване на коса е процедура, която лишава епидермиса на съществуващата коса от цвета му и я подготвя за нанасянето на нов нюанс. Тъй като естественият цвят на косата израства отново, боята трябва да се нанася периодично на корените, за да се запази цвета. Въпреки че перманентното боядисване ще ви позволи да получите цвета, който искате, особено ако той е много по-светъл от естествения ви, поддържането на цвета е трудно и скъпо. Излагането на слънце и някои видове химикали като хлор може да променят цвета, той да избледнее или да загуби своя блясък. Някои от най-добрите на пазара са Koleston Perfect, Londacolor, REF. Colour, SensiDo.

Боядисването с перманентна боя вкъщи не е препоръчително. Този процес трябва да се направи в салон от професионалисти, които са обучени как да си вършат работата правилно.

Семи-перманентни бои

Семи-перманентните бои са най-популярните бои на пазара днес. Тези бои издържат между 8 и 20 измивания в зависимост от марката на боята и състоянието на косата. Има различни серуми и шампоани, които помагат да се удължи този период.

Както перманентните бои и семи-перманентните проникват в косъма. Но те не проникват до същата дълбочина и следователно увреждат по-малко косата. Но колкото по-светъл цвят от естествения ви искате да получите, толкова повече ще увредите косата си. Затова се препоръчва да избирате цвят, който е с един до два нюанса по-светъл от естествения ви цвят. Въпреки че може да си позволите да се боядисате в цвят с повече от два нюанса по-тъмен от естествения ви, не мислете, че това означава, че няма да увредите косата си. Това основно зависи от състоянието на косата ви в момента на боядисване.

Семи-перманентните бои могат да променят цвета ви или просто да освежат естествения ви цвят. На пазара има най-различни добри семи- перманентни бои, вариращи от арктично русо до гарваново черно. Има такива, които твърдят, че овлажняват, които подхранват или такива, които гарантират най-естествен цвят.

Най-трудната част от процеса на боядисване със семи-перманентни бои е да определите марката и цвета на боята.

Временни бои за коси

Временните бои за коси обикновено се предлагат под формата на шампоан, гел, пяна или спрей. Тези бои просто покриват косъма. Те не променят естествения цвят на кутикулата и не проникват в косъма. Те се измиват лесно, обикновено издържат само между 1 и 3 измивания. Точно по тази причина този вид боядисване е много популярен сред младите хора, които често боядисват косите си, за да отиват на конкретно облекло или в зависимост от настроението им.

Въпреки че временните бои не проникват в косъма, това не означава, че не могат да увредят косата. Някои продукти на пазара са доста агресивни и правят косата твърда, чуплива и лесно късаща се. Когато избирате временна боя за коса трябва да внимавате също толкова колкото и при избора на другите видове бои.

Прогресивни бои за коса

Прогресивните бои за коса са най-популярни сред мъжете. Те съдържат оловен ацетат, който прониква в кутикула на косъма, за да взаимодейства с протеин и сяра, като по този начин потъмнява косъма. Колкото по-често се използва боята, толкова по-тъмна става косата. Колкото по-рядко се използва, толкова по-бързо косата възвръща предишния си цвят, който боята е трябвало да покрие. Grecian Formula и Just for Men са две прекрасни прогресивни бои за коси. И двете са от доста време на пазара и може би има причина за това. Те наистина действат.

Кичури

Една от най-модерните тенденции през последните години са кичурите. Тази форма на боядисване може или най-много, или най-малко да увреди косата. Кичурите могат да увредят косата много ако се правят върху вече боядисана или трайно къдрена или изправяна коса, или ако се опитвате да ги направите много по-светли от естествения ви цвят. Те могат да нанесат най-малко увреждане ако се направят правилно, тъй като боядисването включва само част от косата, а не цялата.

Целта на кичурите е косата да изглежда така сякаш слънцето прокарва лъчите си през нея. По този начин се придава повече дълбочина на цвета на косата. Като цяло е най-добре да изберете цвят за кичури, който е с 1 до 2 нюанса по-светъл или по-тъмен от естествения ви цвят. При всички случаи специалистите препоръчват да не си правите кичури, които са с повече от три нюанса по-светли.

Има четири основни начина за правене на кичури: с фолио, чрез рисуване, на големи или на тънки кичури. Вариантите с фолио и тънките кичури трябва задължително да се правят в салон. Другите варианти може да пробвате вкъщи като най-важното нещо е да спазвате стриктно инструкциите.

Има много комплекти за правене на кичури на пазара. Някои могат да се използват само върху естествения цвят на косата, докато други могат да се нанасят и на коса, боядисана със семи-перманентна боя. Уверете сте, че сте прочели написаното на кутията, за да сте сигурни, че кичурите ви ще се получат добре.

Изборът на правилния цвят за коса за вас

След като сте решили какъв вид боя ще използвате и на коя марка е време на помислите за цвета. Първото, което трябва да направите е да определите цвета на кожата си.

Хората със студени цветове на кожата обикновено имат бледа кожа с розови или без оттенъци. Тези с по-светла кожа може да имат синкаво-червен оттенък. Ако спадате в тази категория, изберете цвят като платинено или студено, пепелно русо или пшенично или светло кестеняво. Избягвайте червеникавите тонове, тъй като те не допадат на цвета на кожата ви.

Тези със средно-тъмен или тъмен студен цвят на кожата обикновено имат маслинови оттенъци. Те биха изглеждали страхотно с цветове като тъмно кестеняво, бургундско червено и дори синкаво черно.

Хората с топли тонове кожа обикновено имат прасковени или златисти оттенъци на кожата. Тези, които попадат в по-светлата категория обикновено имат цвят на кожата слонова кост, кремаво бежово, прасковено или златисто. Ако това сте вие, ще изглеждате най-добре в по-светли цветове на косата с топли нюанси като например бежово русо, ягодово червено или бледо златисто кестеняво.

Тези, които имат по-топли тонове на кожата обикновено имат повече жълто-червени оттенъци. Те ще изглеждат много добре в по-наситените цветове като тъмно златисто русо, кестеняво или медно червено.

Съвети за боядисване

След като се избрали и цвета на боята, ето няколко съвета, които трябва да спазвате:

  1. Да миете или да не миете косата си преди боядисване? Много фризьори са на различно мнение по този въпрос. Някои казват, че омазняването на косата взаимодейства с боята. Други смятат, че естествените масла на косата ще намалят увреждането. А това, което аз казвам е да прочетете инструкциите на боята, която сте си купили и да спазвате това, което е препоръчано там. Производителите със сигурност знаят какво е най-добро за тяхната боя.
  2. Подстрижете цъфтящите краища на косата. Това ще помогне да получите красив и равномерен цвят.
  3. Ако искате да подхраните косата си с балсам или маска, направете го след като я боядисате или поне една седмица преди да се боядисате. Не го правете точно преди боядисването, защото е възможно цветът да не хване добре. Много маски и балсами съдържат съставки, които покриват косъма и така пречат на боята да проникне.
  4. Проверете за възможни алергични реакции преди да боядисате косата си. Следвайте процедурата, описана в инструкциите на кутията на боята.
  5. Направете тест върху един кичур от косата, за да сте сигурни, че ще получите желания цвят. Отново спазвайте указанията на производителя
  6. Носете ръкавици докато се боядисвате и пазете кожата около линията на косата
  7. Спазвайте времевите инструкции за боята, която сте избрали. Не оставяйте боята да стои по-дълго от описаното.
  8. Не се опитвайте да боядисвате веждите или миглите си с боя за коса.
  9. Не смесвайте различни продукти за боядисване. Различните им съставки могат да увредят косата и да променят крайния цвят.
  10. Потърсете професионална помощ ако цветът не се получи, ако косата ви е увредена или не сте сигурни как да продължите от тук нататък. Повечето марки бои имат телефонна линия, на която можете да се обадите и да поискате съвет за такива проблеми.

При всичко което има днес на пазара, боядисването вкъщи е по-лесно от всякога. Важното е да запомните, че трябва да следвате указанията, написани на боята за коса, която сте си избрали. Ако ги спазвате, имате огромен шанс да получите цвета и визията, които искате.

Четете още

One Comment

Leave A Comment

Предишна публикация:
10 съвета за здравословен растеж на косата

Какво всеки трябва да знаетe за растежа на коса Искате да имате гъста, здрава, бързо растяща коса? И то тази...

Затвори