0887 62 64 89

Интуицията ни казва, че красотата зависи от окото на наблюдателя. Дали и цветовете на косата се свеждат до личните предпочитания? Според психологическо изследване, в общественото мнение има консенсус кой цвят е предпочитан и се смята за най-атрактивен.

Nicolas Guéguen от Université de Bretagne – Sud, Франция наскоро публикува изследваne в научното списание Психологически Изследвания озаглавено „Цветът на косата и ухажването: русите жени са по-ухажвани, а червенокосите мъже получават повече откази“.

По време на изследването на Guéguen една жена стояла в нощен клуб в рамките на час като експериментаторите брояли мъжете, които са я поканили на танц. Експериментът бил проведен 16 различни вечери в рамките на 4 седмици. Всяка жена пробвала 4 различни перуки четирите пъти (за да е сигурно, че мъжете не са я канили на танц заради други привлекателни нейни качества). В решителния час 127 мъже са ухажвали жената с руса перука, 84 мъже да се насочили към жената с кестенява перука, 82 – към жената когато е била с черна перука и само 29 са поканили на танц жената когато е била с червена перука.

Като се има предвид, че жените по-малко се впечатляват само от външния вид при оценяването на това колко те са привлечени от мъжете, какво ли би било влиянието на различните цветове на косата когато става дума за желанието на жените в същия сценарий с нощния клуб? Четирима 20 годишни мъже били инструктирани да поканят жена на танц. 27.5% от жените казали „да“ на мъжа, носещ руса перука, 30% – на мъжа с кестенява перука, 35% приели поканата на мъжа, носещ черна перука и сами 13.8% – на мъжа с червена перука.

Въпреки че психолозите твърдят, че жените по-малко се интересуват от физическите характеристики на мъжете при определяне на привлекателността (в сравнение с предпочитанията на мъжете за жените), се оказва, че червеният цвят на косата се асоциира със значително по-малко отзивчивост към ухажванията на мъжете.

Въпреки, че и в двете проучвания червенокосите са смятани за по-малко привлекателни, по-голяма вариация съществува при жените. Guéguen цитира предишно проучване, в което руси жени, които набират средства от врата на врата са получавали повече дарения отколкото брюнетките. Друго изследване показва, че сервитьорките с руса коса получават повече бакшиши. Изследване, включващо повече от 12 000 американци, използващи популярен сайт за запознанства показва, че мъжете има предпочитания за жени с рус цвят на косата в сравнение с другите цветове. Още едно изследване, при което млади жени, носещи перуки в различни цветове пътуват на стоп показва, че повече мъже шофьори са спрели на жени с руса коса в сравнение с кестенява, черна или червена. Докато при жените шофьори цветът на косата не е оказал влияние.

Преди време Viren Swami и Seishin Barrett, психолози от University of Westminster, Лондон провели подобен експеримент като този на Gueguen. В тяхното изследване жена, естествена брюнетка си боядисала косата руса и червена. В продължение на няколко седмици тя ходила в различни нощни клубове и експериментаторите брояли колко мъже я заговарят в рамките на час. Докато е руса, 60 мъже отиват при нея, докато е брюнетка – 42 и докато е червенокоса – 18.

Swami и Barrett също така проучили и мъже в същите нощни клубове, тествайки тяхното отношение към цветовете на косата като им показвали снимка на една и съща жена с различни цветове на косата. Жената била оценена като най-привлекателна на снимката когато е брюнетка. Защо тогава най-много мъже са проявили интерес на живо когато е руса?

Теорията, която Swami и Barrett предлагат се базира на факта, че жената от експеримента била оценена като „най-нуждаеща се“ когато била с руса коса на снимката. Проучването наскоро е публикувано в Скандинавския Журнал по Психология и твърди, че блондинките, понеже са възприемани за най-нуждаещи се, насърчават мъжете да отидат при тях, защото това предизвиква по-силно чувство на превъзходство и увереност в мъжете.
Възприемането на русата жена като нуждаеща се може би намалява страха на мъжете от отказ или враждебна реакция, което ги насърчава да се обърнат към това момиче.

Интересно е, че мъжете са оценили брюнетката на снимката като най-интелигентна в сравнение с другите, но същевременно и като най-арогантна. Червенокосата е смятана за най-малко срамежлива, най-темпераментна и най-развратна. Мъжете може и да са прави за последното. Проучване на University of Hamburg показва, че червенокосите жени имат по-активен сексуален живот от блондинките и брюнетките!

Guéguen цитира изследване, според което 80% от хората не харесват червения цвят на косата. А също така цветът на кожата на повечето червенокоси е най-малко харесван от 8-те цвята на кожата.

Takeda и негови колеги задават интересен въпрос в научен труд, публикуван през 2006 в Журнал за Човешкото Поведение в Социална Среда – трябва ли цветът на косата да се включи в законодателството за борба с дискриминацията? Те питата дали ако изборът на изпълнителен директор отчасти се базира на цвета на косата (както показват техните изследвания) е налице дискриминация?

Авторите отбелязват, че в САЩ например цветът, както е дефиниран в законодателството за недопускане на дискриминация в областта на заетостта, се отнася до цвета на кожата на човек, а не до расата. Това е така, защото при дадена раса съществуват различни нюанси на цвета на кожата. Налице са добре документирани пристрастия в полза на по-светлата кожа. Американските закони срещу дискриминацията се отнасят до цвета на кожата, но в светлината на последните изследвания, дали не трябва да включват и цвета на косата?

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Как да използваме боя за коса Wella Koleston Perfect?

Промяната на цвета на косата може да промени генерално цялата външност. Някои жени искат изцяло да променят естествения цвят на...

Затвори