0887 62 64 89

Боя за коса за мъже: полу-перманентна или перманентна?

Решението какво да правите с цвета на косата не е лесно. Всеки различен вид боядисване има различни възможности, но и съответните недостатъци. Когато сте информиран за четирите основни типа боя за коса увеличавате значително шансовете си резултатът от боядисването да е успешен, независимо дали го правите вкъщи или в салон.

Временна боя за коса за мъже

Временната боя за коса е един добър вариант за тези от вас, които искат да експериментират с нов цвят на косата. Тъй като тези бои са водно разтворими и проникват само в най-външния слой на косъма, те падат след едно – две измивания.

Временните бои за коса могат да се използват ежедневно за подобряване на цвета или за покриване на сивите коси. Има и временни бои в ярки цветове и нюанси, които са подходящи за забавление или специални поводи. Например добавянето на шоколадов нюанс към прошарена коса (цвят „сол и пипер“) ще оцвети сивите коси и ще ги подчертае. Временните бои не могат напълно да покрият сивите коси, но много хора ги намират подходящи за покриване на израсналата коса между боядисванията с перманентна боя. Безжизнената, сива коса може да бъде освежена с виолетови нюанси, а месингово русите цветове могат да бъдат омекотени с платинени нюанси.

Временните бои за коса се предлагат под формата на гел, шампоан, пяна или спрей. Те се нанасят на чиста и влажна коса.

Забележка: въпреки че тези бои обикновено се отмиват след едно измиване на косата, сухата и увредена коса може да абсорбира боята по-дълбоко и остатък от цвета да се забелязва по-дълго време.

Семи-перманентна боя за коса за мъже

Семи-перманентните бои за мъже са добър избор ако искате да покриете сиви коси, да заличите кичури или да направите косата си по-тъмна. Въпреки че няма напълно да покрият сивото, тези бои са най-добрият продукт за сиви коси ако не искате да се боядисвате с перманентна боя. Тъй като семи-перманентните бои проникват по-дълбоко в косъма от временните бои, с тях цветът се запазва за по-дълго. Обикновено той издържа от 6 до 12 измивания.

Семи-перманентните бои избледняват постепенно, което означава, че няма да трябва да се борите с израстващата коса в корените. Сухата, пореста коса има тенденция да избледнява по-бързо. Обикновено семи-перманентните бои се предлагат под формата на шампоан и времето, което ви е необходимо за боядисване е от 15 мин. до 40 мин.

Семи-перманентната боя е по-малко увреждаща от перманентната защото не съдържа амоняк или пероксид, които са необходими за промяна на естествената пигментация на косъма. Семи-перманентните бои не могат да се използват за изсветляване на косата, те могат само да добавят нюанс към цвета или да го направят по-тъмен.

Съвет: мислете в дългосрочен план преди да решите да боядисате косата си с перманентна боя. Перманентната боя променя цвета на косата за постоянно, но тъй като косата непрекъснато расте, в корените се показва нова, небоядисана коса. След като веднъж сте се боядисали с перманентна боя, няма как да спрете да се боядисвате, освен ако не издържите няколко месеца постепенно да променяте цвета си докато той се доближи до естествения.

Деми-перманентна боя за коса за мъже

Деми-перманентните бои са малко по-различни от семи-перманентните. Разликата е в това, че благодарение на съдържанието на пероксид, те проникват по-дълбоко в косъма. Това означава, че цветът издържа по-дълго, около 6 до 8 седмици или приблизително 30 измивания.

Деми-перманентните бои не съдържат амоняк или алкализиращи агенти, които да изсветлят косата, така че с тях може да добавите нюанс или да потъмните косата. Те са добър избор за прикриване на сиви коси, тъй като издържат по-дълго от временните или семи-перманентните бои. Те са подходящи и за прикриване на израснала в корените коса или за освежаване на цвета.

Перманентна боя за коса за мъже

Перманентната боя за коса е най-добрият вариант за цялостно покриване на сивите коси, за изсветляване и изрусяване на косата или за цялостна промяна на цвета. Перманентната боя за коса прониква до вътрешния слой на косъма благодарение на алкализиращи вещества. Съдържанието на пероксид прави възможно свързването на молекулите на боята с естетсвените пигменти на косъма, което води до перманентна промяна на цвета. Перманентната боя за коса може да изсветли косата с до 4 тона по-светъл цвят, като това не важи за вече боядисвана коса.

Въпреки че перманентната боя се задържа на косата за постоянно, с времето тя избледнява както всяка боя. За да изглежда свеж цветът на косата ви, може периодично да използвате семи- или деми-перманентна боя. Тези бои не увреждат толкова много косата, ще й придадат блясък и ще обогатят цвета.

Боядисването на косата е рисковано и може да създаде проблеми ако го правите сами. За да е прекрасен цветът на косата нека тя да бъде боядисана от професионален фризьор поне веднъж или два пъти преди да започнете да го правите сами. Така ще се чувствате по-уверени ако след това решите да се боядисвате сами.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Какви са най-добрите съвети за кола маска на чувствителна кожа?

И жените, и мъжете се обръщат към кола маската когато стават дума за премахване на нежелано окосмяване. Хората използват кола...

Затвори