0887 62 64 89

Има много начини, по които можете да изтощите косата си – от оформянето с горещи уреди до третирането с химикали, но ефектът от грешките ви не се проявява веднага.

Щом се научите отрано да разпознавате признаците, че косата ви е изтощена, ще можете бързо да направите нещо, за да предотвратите по-нататъшни проблеми. Открийте как да тествате косата си и да проверите състоянието й, преди да похарчите пари за скъпи продукти, които обещават да разрешат проблема.

1. Забелязвате цъфнали краища след като се подстрижете

Цъфналите краища са ясен знак, че косата ви е изтощена, но това, което трябва да следите, е колко време след подстригване се появяват. След като я подстрижете, косата не бива да цъфти поне един месец, за много жени най-много до два. Дори ако се опитвате да я пуснете дълга, е важно да обръщате внимание на цъфналите краища и да се подстригвате на няколко месеца.

2. Косата ви става суха и заплетена

Когато времето навън нанася повече щети на косата ви от всякога и започнете да забелязвате, че все повече се заплита, това е един от най-очевидните признаци, че косата ви е изтощена. Сухата коса винаги е по-склонна към заплитане, така че ако се придържате към същия режим за грижа за косата си, но тя реагира различно, може да има проблем.

3. Начупва се през средата

Независимо дали предпочитате четка или гребен, проверявайте какво остава по него след като се срешете. Ако космите са с нормална дължина, всичко е наред. Но ако видите множество по-къси косми, които са се скъсали по средата или близо до краищата, тогава определено косата ви е увредена и има нужда от малко внимание, за да се възстанови.

4. Забелязвате промени в текстурата

Грубата текстура е един от най-очевидните признаци, че косата ви е изтощена. Ако проверявате краищата си непосредствено преди да я подстрижете, не изпадайте в паника още – може просто да имате цъфнали краища. Сравнете текстурата на косата си от корена до върха и в различни участъци (темето, врата). Така може лесно да определите дали има голяма променливост в текстурата на косата ви.

5. Обемът ви е спаднал

Забелязването на промени в обема също е важно, за да се определи дали косата ви е изтощена. Когато имате по-малко обем, комбинирано с тънки краища, косата ви има нужда от малко внимание. Използването на спрей за обем всеки ден също може да бъде увреждащо, така че вместо да си набавяте продукти, първо разрешете проблема с увреждането и вижте дали обемът ви ще се върне.

6. Косата ви е силно пореста

Когато на косата не й достига влага, тя става пореста, като бързо абсорбира влага от околната среда и това е един от признаците, че е изтощена. За да я тествате, сложете няколко кичура във вода. Ако косата ви абсорбира много вода и потъне много бързо, значи е твърде пореста и се нуждае от вашето внимание.

7. Оформянето става твърде трудно

Непокорната коса може да е голям проблем, но трябва да се притеснявате само ако тя става все по-неподатлива на оформяне. Ако стилизирането й става все по-трудно и не запазва формата, която й придавате, може да е изтощена.

8. Загуба на еластичност

Косата е еластична, особено когато е мокра. Издърпайте един мокър кичур и го тествайте за признаци, че косата ви е изтощена. Здравата коса би трябвало да може да се разтегне и да си върне първоначалната си дължина. Ако се разтегне много лесно и после се скъса, или ако е отпусната, значи не получава подходящия протеин. Ако просто много лесно се скъса, докато я разпъвате, проблемът е липса на влага.

9. Разресването става по-трудно

Редовното използване на балсам би трябвало да поддържа лесното разресване на косата, но ако забележите промяна, тогава е уместно да се притесните. Когато започне да ви отнема повече време да я разрешите, може да обвините четката или гребена, но увреждане на косата също може да е част от проблема.

10. Растежът се забавя

Когато усетите, че косата ви има проблем с растежа, или че расте различно бързо в различни части на скалпа, вие сте изправени пред един от признаците, че косата ви е изтощена. Започнете с дълбоко хидратираща маска и се консултирайте с професионалист, за да спрете увреждането.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Какво означава „Без парабени“?

Парабените са тема, която е свързана с много догадки и непрекъснато ни питат как и защо определени продукти имат зелен...

Затвори