0887 62 64 89

Вече сме говорили за това както трябва да имате предвид когато си купувате ножици за подстригване. Така че предполагам, че вече сте направили своя избор и сте горд собственик на чисто нови ножици. И нямате търпение да га изпробвате върху следващия клиент.

Но какво става с тях когато не ги използвате? Как трябва да се грижите за тях, за да не съсипете инвестицията си (която понякога никак не е малка)? Предлагам ви няколко съвета, които да спазвате, за да поддържате ножиците си в добро състояние.

#1 Ножиците са предназначени само и единствено за подстригване на коса

Повечето фризьори са наясно с това и то почти инстинктивно. Но съм виждал и случаи, в които други хора (рецепционисти, приятели дошли на гости, деца) грабват ножиците от работното място на фризьора, за да отрежат нещо набързо. Обикновено в такива случаи фризьорът е зает с нещо или не е на работното си място и не знае какво се случва. И когато види или разбере започват да прехвърчат искри.

Ако режете каквото и да е друго нещо освен коса с ножици за подстригване има вероятност да ги увредите. Платовете или хартията имат различна дебелина и текстура от косата. Косата представлява дълги, свързани, микроскопични нанизи от протеини. Хартията се прави от дървени фибри и свързващи вещества и често и памучни или други растителни влакна. Тъканите може да са усукани нишки от преработени растителни влакна (или синтетични полимери), които след това се превръщат в платове. Разликата в плътността, текстурата и размера може да изглежда незначителни за вас, но ако използвате ножиците си, за да режете нещо различно от коса те ще станат по-тъпи по-бързо.

#2 Ножиците трябва да се поддържат чисти и защитени

Ако сте решили да спазвате насоките за поддържане на ножиците за подстригване, ще трябва да ги почиствате периодично. Често части от косата остават по ножиците по време на подстригване или капчици пот попадат върху тях. Дори и това да не се случи, в много страни има закони, които изискват ножиците да се почистват и дезинфекцират между клиентите.

Важно е да запомните, че никога не трябва да оставяте вода, почистващи препарати или пот да засъхват по ножиците. Докато работите е хубаво да имате малка, чиста и суха кърпа, върху която да поставяте ножиците си, ако се наложи. Между различните клиенти почиствайте и дезинфекцирайте внимателно ножиците си или както е прието в салона ви, или според локалните препоръки в страната. Това може да означава да измиете ножиците със сапун и вода, да ги изплакнете добре и да ги изсушите внимателно преди да използвате алкохол или разтвор от кватерниум за дезинфекцията им. Или това може да означава да сложите ножиците в апарат за стерилизиране под високо налягане преди да ги измиете и изсушите.

В края на работния ден (след последния ви клиент) или ако няма да използвате ножиците за повече от няколко часа, трябва да ги почистите и дезинфекцирате и след това да нанесете малко олио или друго масло върху мека кърпа и да го втриете в ножиците. Не слагайте твърде много олио или масло, защото това може да направи ножиците хлъзгави и може да ги изпуснете, а това ще бъде доста неприятно.

След като сте измили, дезинфекцирали и предпазили с масло ножиците е хубаво да ги съхранявате в защитен калъф с мека, абсорбираща подплата, която ще ги предпазва от влага и външни влияния. Ножиците трябва да си имат отделен рафт и не трябва да ги съхранявате заедно с други уреди. Ако ножиците се докоснат до или ударят в други уреди или инструменти има риск да се увредят остриетата или режещият ръб или да се размести ножицата.Съхранявайте ножиците на сухо място.

#3 Ножиците са ценни

Една от най-покъртителните истории, които чух когато навлязох в света на фризьорството беше за една колежка, която завърши колеж малко преди мен. Родителите й й подариха красиви (и също толкова скъпи) ножици по повод завършването. Тя беше толкова горда с тях и се хвалеше пред всички, разказвайки милата историята не техния произход. За нещастие салонът, в който тя работеше, беше ограбен, рафтът в който стоят ножиците е бил отворен (въпреки че е бил заключен) и нейните ножици, заедно с тези на още един фризьор, са били откраднати. Почти нищо друго не е било взето от салона.

Истината е, че повечето престъпници, които биха ограбили салон са наясно, че ножиците на фризьорите обикновено са най-ценното нещо. Те са лесно преносими и могат лесно да бъдат скрити и ако знаете подходящ човек, който да ги купи се оказват доста примамлива цел за крадците. Разбира се, в конкретния случай тази кражба най-вероятно е извършена от някой, който е познавал ситуацията и се е възползвал, но никога не знаете какво може да се случи на вас.

Понеже са лесно преносими много фризьори опаковат ножиците си и ги носят с тях където и да са. Калъфчетата обикновено предпазват ножиците ако те се носят в чанта или в джоб, а освен това така знаете, че можете да предложите услугите си във всеки момент.

Тези съвети са доста логични: използвайте ножиците по предназначение, почиствайте ги и ги предпазвайте и ги ценете. Не забравяйте, че вашите ножиците са основният инструмент, който изкарва прехраната ви. Ако се отнасяте към тях както трябва, те ще направят същото за вас.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Как да избера най-добрия депилатор за мъже?

Депилацията при мъжете обикновено е насочена към различни части на тялото в сравнение с тази при жените и като цяло...

Затвори