0887 62 64 89

Депилацията е премахване на нежелано окосмяване. Технически този термин се отнася само до отстраняването на косми над повърхността на кожата, докато отстраняването им от корена се нарича епилация. Въпреки това хората често използват термина депилация за процедури, които включват отстраняването на целия косъм. Много общества в цялата човешка история са практикували депилацията и днес има множество техники за депилация.

Причините за отстраняване на окосмяването може да са различни. В някои култури окосмяването се смята за неестетично и кората го премахват, за да са красиви и да имат гладка кожа. Окосмяването се премахва и от много спортисти, като плувците например, за да се намали съпротивлението и да се чувстват по-удобно в спортното си облекло. Причините за отстраняване на окосмяването може да са религиозни или пък свързани с комфорта, например отстраняването на гъсто окосмяване в топли климати.

Класически метод за депилация е бръсненето, при което самобръсначка отрязва косъма в основата. За да е гладка кожата, бръсненето трябва да се прави редовно и внимателно, както и да не се използват затъпени ножчета, защото това може да доведе до враснали косъмчета и порязвания. Депилатоарните кремове, които разграждат косъма и той се отмива когато падне са друг често използван метод, който обикновено дава малко по-дълготрайни резултати от бръсненето.

Епилацията, при която косъмът се отстранява от корена има по-дълготрайни резултати, тъй като при нея трябва да се формира нов корен преди да израсне косъм. Кола маска (професионална или домашна), дърпането с пинсета и лазерната епилация са други възможности за отстраняване на нежелано окосмяване. Някои от тях могат да се правят и вкъщи, но други трябва да се извършват от опитен специалист с нужното обучение, за да може да направи процедурите безопасно. При лазерната епилация, например, се изисква кожата и очите да за защитени, за да се ограничи увреждането.

Понякога космите са упорите и се отстраняват трудно. Затова могат да се използват различни техники в различните зони на тялото и за различните типове окосмяване. С времето повтарящите се сесии епилация могат да увредят корена и да предотвратят растежа на косъма изобщо. Това е целта на техники като електролизата.

Когато проучвате различните методи за депилация ще е полезно да се консултирате с козметик. Специалистите могат да ви дадат съвет на база на вашия тип кожа и конкретните ви нужди. Те могат да ви дадат съвет как да правите процедурите за отстраняване на окосмяване вкъщи без да увреждате кожата. Могат да ви препоръчат и процедури, за които се изисква професионалист, ако смятат, че тези процедури са във ваш интерес.

Четете още

3 коментара

Leave A Comment

Предишна публикация:
Как да направим най-доброто от нашата къса, къдрава коса

Ако сте щастливки и имате къдрава коса, на първо място трябва да се чувствате благословени, а не прокълнати. Противно на...

Затвори