0887 62 64 89

Какво представлява бразилско изправяне на косата?

Бразилско изправяне на косата се прави чрез нанасяне на химически продукти, които изправят и изглаждат косата и й придават блясък. Въпреки че има и комплекти за домашна употреба, обикновено то се прави в салон от професионален фризьор, който е обучен как да използва продукта. Това е сравнително скъпа процедура, но пък ефектът й трае месеци.

Подобно на боядисването и къдренето на косата, тази кератинова терапия отнема доста време, обикновено между 1,5 и 3 часа. Косата се измива, сресва се и след това цялата се покрива с продукта за изправяне. Оставя се да стои поне 20 минути, изсушава се със сешоар и след това се минава с преса.

Активната съставка при бразилското изправяне на косата е кератин. Това е протеин, който се съдържа в косата. Той действа като пълнител, който попълва уврежданията и пукнатините в косъма и прави косата да изглежда права и гладка.

Първоначално, при кератиновите терапии се използваше формалдехид като свързащо вещество, което да придържа кератиновите молекули свързани. Но стандартите за безопасност вече ограничават количеството формалдехид, което може да се използва в козметиката и продуктите за коса, тъй като той има някои негативни ефекти. Въпреки че е мощен, силата на свързване намалява при намаляването на процента на формалдехид.

При някои потребители са се проявили алергични реакции като затруднено дишане и дразнене на очите и кожата при терапии, включващи формалдехид, но при повечето хора не е имало странични ефекти. Въпреки това, като мярка за сигурност някои производители на продукти за коса препоръчват и фризьора, и клиента да носят защитни очила, маска и ръкавици. Тези мерки помагат да се сведат до минимум страничните ефекти на продукта.

Притесненията на потребителите от употребата на формалдехид доведоха до производството на формули, които не съдържат формалдехид. Тези продукти използват друго вещество за свързване на кератиновите молекули, но имат същото действие и ефект. Единствената разлика е, че резултатите от формулите с формалдехид траят около 6 месеца, а тези без формалдехид – около 3 месеца.

При много формули има период на изчакване от 3 до 5 дни след процедурата. През този период косата не трябва да се мие, тъй като влагата може да деактивира или да измие химическия продукт. Препоръчва се и косата да се носи свободна, тъй като връзването й на опашка, слагането й зад ушите и носенето на фиби може да доведе до начупването й. При продукти, чиято формула не съдържа формалдехид обикновено няма такъв изчакващ период. Косата може да се стилизира, мие и оформя както желаете без това да пречи на изправянето.

Четете още

Leave A Comment

Предишна публикация:
Пърхот

Факти за пърхота Пърхотът е вероятно едно от най-честите оплаквания свързани с косата и скалпа. Той се изразява в сърбеж...

Затвори